COȘBUC - COMPLEXUL MUZEAL BISTRITA-NASAUD - MUZEUL MEMORIAL „GEORGE COȘBUC”

Localitatea: COȘBUC
Adresa: Nr. 240
Telefon: 0263.368038
Conducere: Director general ALEXANDRU GAVRILAȘ
Persoană de contact: CONSTANTIN CATALANO - muzeograf
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): BN-IV-m-A-01743

Scurtă descriere

Expozitia cuprinde obiecte apartinând poetului George Cosbuc (1886 - 1918): leaganul, pupitrul si scaunul de scolar, pelerina, trusa de voiaj, manuscrise, editii ale operei sale.

Intrarea se face prin tinda. În prima încapere sunt expuse obiecte personale ale poetului George Cosbuc si numeroase carti. În a doua încapere pot fi vazute bancuta scolarului, o etajera cu operele poetului, pelerina si palaria lui, alaturi de mobilierul obisnuit. Urmatoarele trei sali gazduiesc expozitii despre viata si opera poetului.

Cladirea actualului muzeu a fost construita dupa 1840 de tatal poetului, preotul Sebastian Cosbuc. Este monument istoric si a fost restaurata în anul 1954.

Muzeul este sectie, fara personalitate juridica, a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. A fost fondat în anul 1905 la initiativa lui Iuliu Moisil si este primul muzeu de literatura romana din tara.

PROGRAM DE VIZITARE:
Miercuri - duminica: 9 - 17;
Luni si marti: închis.Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

Comuna Cosbuc este situata la 15 km de orasul Nasaud, pe DN 17 C. Muzeul este amplasat în centrul localitatii, la mica distanta de Podul graniceresc, acoperit, peste raul Salauta, monument istoric de grupa A, datand din sec. al XVIII-lea.

In apropierea localitatii Cosbuc mai pot fi vizitate: Muzeul Graniceresc Nasaudean, loc. Nasaud, Gimnaziul Superior Greco-Catolic Romanesc, azi Colegiul National „George Cosbuc”, loc. Nasaud, Scoala Normala, azi Grupul Scolar Silvic, loc. Nasaud, Internatul Scolii Normale, azi Scoala Generala “Mihai Eminescu”, loc. Nasaud, Muzeul Memorial Liviu Rebreanu, Ansamblul bisericii de lemn “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, loc. Rebrisoara. Noutăţi - pe scurt
REZULTATELE DELIBERARII CZMI - sedinta din data de 09.06.2016
S-A DESCHIS SESIUNEA DE FINANTARE PNDR / Submăsura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural
Lista monumentelor istorice 2015
» Lista completă a noutătilor
Ultima actualizare: 13.06.2016
» Lista completă